Climathon Cluj 2024 | Cum putem reduce risipa alimentară în Cluj?

Participă la cel mai important ideathon pe teme de risipă alimentară!

Îți dorești să fii parte din schimbare, să lucrezi cot la cot cu oameni care îți împărtășesc pasiunea, să câștigi know-how și să-ți vezi ideile materializate? Înscrie-te la Climathon Cluj! Următoarea idee câștigătoare poate fi a echipei tale!

Climathon Cluj se va desfășura în perioada 15-16 iunie, în format fizic în Cluj-Napoca. În cadrul său, ne propunem să aducem împreună oameni și echipe interesate de risipa alimentară, pentru a-i ajuta să vină cu idei noi și soluții pentru comunitate.

În plus:

  • Vei avea acces la o rețea de experți în domeniul alimentației sustenabile și al reducerii risipei alimentare și te vei putea conecta cu oameni asemenea ție, alături de care vei lucra pe provocarea Cum putem reduce risipa alimentară în Cluj?
  • Vei primi îndrumare de la mentori și facilitatori, și vei folosi o serie de materiale care să te inspire în definirea soluției propuse.
  • Vei învăța care e drumul de la idee cu potențial la proiect cu impact, cu șansa de a deveni un business în domeniul sustenabilității.
  • Soluția desemnată câștigătoare va primi o finanțare de 5.000 de euro și va fi preselectată pentru ediția 2024 Romania ClimAccelerator Pitch Day – Idea stage 

 

De ce am ales această temă?

Felul în care alegem să ne hrănim azi ne sabotează existența pe Pământ: producem mai mult decât avem nevoie cu mijloace nesustenabile și aruncăm o treime din toată hrană produsă pe planetă. Risipă de mâncare are costuri economice, de mediu și sociale.

În România, statisticile sunt cel puțin îngrijorătoare: în vreme ce 7,5 milioane de români nu-și pot asigura o masă caldă pe zi, aruncăm în medie 75 kg de mâncare pe an/locuitor (echivalentul meselor pentru 2 luni).

Risipim deci resurse și trăim cu toții o criză ecologică generalizată care ne copleșește. Dar reducerea risipei alimentare și alegerea hranei sustenabile este una din cele mai la îndemână soluții de reziliență, atât la nivel individual, cât și colectiv. 

Clujul în mod particular, oferă un teren fertil pentru semințele de schimbare în domeniul reducerii risipei și obținerii hranei sustenabile. Prin sinergia locală dintre cunoașterea academică, spiritul antreprenorial și potențialul unei agriculturi regenerative, putem contura soluții de redus risipă pe tot lanțul valoric al hranei. Pornind de la semințe și ajungând la compost, oferim sprijin pentru abordări variate, care vizează tehnologia, comportamentul consumatorilor sau optimizarea fluxurilor de distribuție.

De ce să participi?

De-a lungul evenimentului vei avea parte de o mulțime de oportunități care să te ajute să-ți conturezi ideea pentru Clujul viitorului. Acestea sunt doar câteva dintre avantajele de care te vei bucura participând la Climathon:

Premii

5.000 de euro pentru cea mai bună idee care ne ajută să ne îndreptăm către viitorul pe care ni-l dorim pentru orașul nostru.

Mentorat

Vei avea parte de sesiuni de mentorat atât pe teme ce țin de mediu, cât și pe tehnici de brainstorming & pitching.

Know How

Vei avea acces la resurse care să te ajute să-ți concretizezi ideea, iar noi te echipăm cu tool-urile și instrumentele necesare lucrului eficient în echipă.

Potențial

Echipa câștigătoare va fi preselectată pentru ediția 2024 Romania ClimAccelerator – Pitch Day Idea stage.

Cine se poate înscrie

De la experți în politici publice, antreprenori și oameni de business, până la programatori, studenți, oameni cu viziune și cercetători – cu toții sunt așteptați să facă schimb de idei pe principalele arii problematice ale vieții în oraș.

Te poți înscrie atât individual, cât și în echipă de maximum 5 persoane. La eveniment vor fi selectate pentru participare 5 echipe de 5 persoane.

Avem nevoie de visători, de realiști și de critici, în egală măsură, pentru a ne asigura că acoperim toate unghiurile în dezvoltarea ideilor câștigătoare, care să schimbe jocul sustenabilității la nivelul întregului oraș.

Cum se va desfășura

Calendarul de desfășurare:

  • 05.06.2024, miercuri, 18:00 – eveniment de informare despre Climathon
  • 06.06.2024 (ora 10:00) – termen limita pentru completare formular de inscriere
  • 06.06 – evaluarea aplicațiilor la hackathon si anunțarea participanților selectați 
  • 06.06 – 09.06 – semnarea acordului de participare de catre cei / cele selectați(te) 
  • 15.06 – 16.06.2024 – desfășurarea programului Climathon Cluj
  • 16.06.2024 – eveniment de pitching și anunțare câștigători

Despre Climathon

Climathon mișcarea globală inițiată de EIT Climate-KIC a fost organizat pentru prima oară în 2015 și până în prezent a adus împreună peste 30.000 de participanți din 1.000 de evenimente organizate peste tot în lume.

Impact Hub Bucharest a organizat 2 ediții în 2019 și 2021, unde 4 echipe au răspuns la cele mai presante provocări adresate în capitală și au primit premii în valoare totală de 14.000 de euro.

Aici poți găsi mai multe detalii despre ediția din 2019.

Aici poți citi despre ediția din 2021.

Mentori, jurați și experți din program

Gabriela Vereș

Președinte Banca pentru Alimente Oradea și Cluj


Cami Gui

Co-founder @Clujul Sustenabil


Diana Ioana Călin

Authenticity, Sustainability & Wellbeing in Teams & Organizations


Marius Mornea

Member @Clujul Sustenabil


Vlad Craioveanu

Co-founder & CEO @Impact Hub Bucharest and @Startarium


Ildiko Toader

SME Relationship Manager @Raiffeisen Bank Romania


Natalia Ciobanu

Senior Environmental Scientist @THINKT


Tamás Leb

Head of UX and Product Design at RebelDot


Claudia Crișan

Owner @Brutaria Claudia


Narcis Ranghiuc

General Manager @Grain Bags


Miana Florian

Sustainability Officer at RebelDot


Elena Dinu

Director Advocacy si Dezvoltare - Federația Băncilor pentru Alimente din România


Mădălina Sumedrea

Head of Financial Planning @SynergistEIC & Spherik Accelerator


Denisa Lazurca

Project Manager @Spherik Accelerator


Flavius Cosma

Executive Director @ProCompost România


Adela Fofiu

Sociolog @THINKT


Cristina Juc

Executive Director @Spherik Accelerator


Mircea Vădan

Project manager @Spherik Accelerator


Partener

RaiffeisenBANK_Frame_2c_RGB
Raiffeisen Bank are peste 20 de ani de activitate pe piața bancară din România și peste 2,22 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.600 de angajați, 300 de agenții în toată țara, 660 de ATM-uri, 450 de mașini multifuncționale (MFM-uri) și o rețea de peste 25.600 de POS-uri.

Partener de sustenabilitatea logistică

rebel_dot_logo-spk
RebelDot este companie românească de tehnologie din Cluj-Napoca, cu prezență internațională, ale cărei servicii susțin branduri globale în accelerarea procesului de digitalizare și inovare. La RebelDot, angajamentul nostru față de sustenabilitate este esențial în tot ceea ce facem. Credem că prin integrarea practicilor sustenabile în operațiunile noastre zilnice, putem contribui semnificativ la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite. În acest an, suntem încântați să găzduim Climathon la biroul nostru. Acest eveniment se aliniază cu convingerea noastră că parteneriatele cheie și eforturile colaborative sunt esențiale pentru a produce schimbări de impact.

Organizatori

spk_color-1-300x99
Misiunea Spherik este de a conecta startupurile din domeniul greentech cu resurse strategice și de a sprijini creșterea ecosistemului european prin programe de accelerare și evenimente de conectare. Asociația Spherik este activă din 2013, iar în ultimii 4 ani a organizat programe de susținere și accelerare pentru startupuri în domeniul mobilității, schimbărilor climatice, economiei circulare și agricultură.
impact hub
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.
EITLogo
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

Mulțumim partenerilor ce ne susțin!

Clujul Sustenabil


Via TV Cluj


Radio România Cluj


Cluj.Info


Transilvania IT Cluster


Cluj Startups


Cluj IT Cluster


România Pozitivă


USAMV Cluj


Banca pentru Alimente Cluj


Banca pentru Alimente Oradea


ProCompost Cluj


Activize


AgroTransilvania Cluster